dilluns, 31 d’agost del 2015

Un curs de collita

El laboratori NeuroFun va iniciar el seu camí a l'UJI al curs 2014-2015. Malgrat la dificultat que suposa adaptar-se a una nova Universitat, amb nous reptes docents i laboratoris nous, aquest primer any ha segut sense dubte prou fructífer. Un any de collita durant el qual s'han recollit els fruits sembrats durant molts anys de treball en altres Universitats.

Al novembre ens comunicaven des del Ministeri d'Economia que el nou projecte que havia segut demanat per a la convocatoria de l'any anterior estava concedit. Continuant amb la política del caos i les retallades, un projecte que es concedia al novembre, i per al qual els primers diners s'alliberaven al poc temps, es considerava des del Ministeri com a començat al gener! La bona notícia era que podiem disposar de diners per a continuar fent el que més ens agrada i el que és el nostre treball: investigar la neuroanatomia funcional del comportament socio-sexual i parental.

I això és el que hem fet. El passat mes de juliol va ser frenètic:


  • La nostra doctoranda Ana Martín Sánchez va publicar el segon article de la seua tesi en la revista Frontiers in Behavioral Neuroscience. En aquest estudi, Ana demostra que les ratolines verges expressen comportament maternal cap a les cries mitjançant una sensibilització molt ràpida quan s'exposen a cries d'altres ratolines. Anomenem a aquestes ratolines sensibilitzades "comares", o madrines. No obstant, el protocol no indueïx agressió maternal, el que demostra que ambdòs components depenen de mecanismes neurals independents. Una web de divulgació de la Universitat del País Basc ens va convidar a fer una ressenya de l'article que es pot consultar ací: http://mappingignorance.org/2015/07/22/born-to-be-a-mother-grown-to-be-wild/
  • El nostre estudiant de master Guillermo Valera Marín va defensar el seu treball fi de master. En aquest treball, Guillermo va mesurar i comparar diversos paràmetres de la innervació oxitocinèrgica al cervell de mares i comares i va demostrar que alguns d'aquests paràmetres correlacionen amb els nivell d'agressió de les mares. Els resultats els exposaran Ana i Guillermo al proper congrés de la Societat Espanyola de Neurociència, que tindrà lloc el proper 23 de setembre, i per al que diversos membres del grup hem aconseguit beques de viatge.
Marcos en la Facultat de Medicina de la UV, agraïnt a Cajal tot el que ha fet per ell. 
  • Per últim, tenim un nou doctor en la família: Marcos Otero García. Marcos va defensar la seua tesi, que va ser qualificada amb un excel·lent cum laude per un tribunal internacional. En la seua tesi, Marcos ha investigat la innervació nonapeptidèrgica al cervell dels ratolins. La primera part de la seua tesi, investigant la distribució de neurones vassopresinèrgices, ja va ser publicada en una de les millors revistes de l'àrea d'Anatomia. La segona part, sobre distribució d'oxitocina, acaba de ser acceptada per la mateixa revista.


El proper 10 de setembre comença un nou curs per a NeuroFun. Tenim més articles al forn i més estudis al calaix esperant convertir-se en article, i sobre tot, moltes idees al cap i moltes ganes d'entrar de nou al laboratori per a continuar fent descobriments sobre cervell i comportament. Un dels reptes d'aquest curs és la posada en marxa del Master Oficial en Investigació en Cervell i Conducta, on Ferran Martínez i qui suscriu, Carmen Agustín, ens encarregarem de l'assignatura sobre Neurobiologia del Comportament Maternal.

Esperem continuar superant nou reptes, amb el fantàstic suport que ens ha brindat la UJI i especialement el Vicerrectorat d'Investigació, i fent la neurociència que més ens agrada!